Isnin, 9 Mac 2015

Majlis Ta'lim 12 Februari 2015

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ

Alhamdulillah, segala puji bagi Allah Ta’ala yang dengan kasih sayang-Nya mengizinkan kita menambah ilmu melalui satu lagi siri pengajian Majlis Ta'lim An-Nur bersama Al-Fadhil Ustaz Muhadir bin Hj Joll pada 12 Februari 2015 yang lalu. Pada pertemuan kali ini, Al-Fadhil Ustaz membahaskan Kitab Mukhtasar Ibnu Abi Jamrah. Antara topik yang dibahaskan melalui kitab ini ialah kedatangan dajjal, puasa bagi menahan syahwat dan kadar masa antara sahur dan bang.


Kedatangan Dajjal
Seperti yang kita ketahui, antara tanda-tanda kiamat hampir tiba ialah munculnya dajjal. Setiap negeri akan dimasuki dajjal melainkan hanya dua kota yang tidak akan dimasuki dajjal iaitu Kota Makkah dan Kota Madinah.

Di penghujung pengajian, antara soalan yang diajukan ialah:
1. Apakah perlu mengeluarkan lagi zakat daripada potongan simpanan yang kita buat daripada gaji?

Semoga Allah SWT memberi kita kefahaman dan kekuatan untuk istiqamah mengikuti apa yang telah diajarkan daripada kitab ini agar dibukakan jalan-jalan menuju kepada Allah SWT, Amin Allahumma Amin.

Untuk manfaat penuh, mohon luangkan masa untuk menonton rakaman video di atas dan jangan segan-segan untuk berkongsi dengan yang lain kerana tanggungjawab orang yang mendapat ilmu ialah menyampaikan pula kepada yang lain. Jom sama-sama kita usahakan, InshaAllah.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan